ΕΣΠΑ 2021-27 : 2 ΝΕΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΔΡΥΣΗ ΝΕΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΜΕ ΕΠΙΔΟΤΗΣΗ ΕΩΣ 60%

Τα νέα προγράμματα του ΕΣΠΑ για την ίδρυση νέων επιχειρήσεων που αφορούν όλους τους κλάδους της οικονομίας πλην της εστίασης και του λιανικού εμπορίου είναι δυο απαιτούμενα προγράμματα με αυστηρούς όρους και προϋποθέσεις. Τα δύο νέα χρηματοδοτικά προγράμματα του ΕΣΠΑ για την ενίσχυση των νέων και υπό τη σύσταση έχει συνολικό προϋπολογισμό 350 εκατ. ευρώ. Η επιδότηση των προγραμμάτων του ΕΣΠΑ είναι έως 60% και ο προϋπολογισμός είναι έως 400.000€.(Καν. ΕΕ 1407/2013 De Minimis)

Η βασική προϋπόθεση των προγραμμάτων του ΕΣΠΑ μεταξύ άλλων είναι ότι οι νέες επιχειρήσεις θα πρέπει να αποδείξουν ότι έχουν την ιδιωτική συμμετοχή του επενδυτικού τους σχεδίου με ίδια κεφάλαια ή και δανεισμό. Η συγκεκριμένη προϋπόθεση(on/off) είναι και το κριτήριο με τη μεγαλύτερη βαθμολογία και έτσι οι νέες επιχειρήσεις για να έχουν τύχη η αίτηση του επενδυτικού σχεδίου τους (διότι τα δύο νέα προγράμματα έχουν συγκριτική βαθμολόγια) θα πρέπει να αποδείξουν την εξασφάλιση της ιδιωτικής συμμέτοχης στο 100%.

Επιπρόσθετα οι επιχειρήσεις  πρέπει να αποδείξουν ότι έχουν την γη και τα ακίνητα(κυριότητα, επικαρπία, μίσθωση, παραχώρηση) και τις απαραίτητες άδειες(Βεβαίωση Χρήσης γης, οικοδομική άδεια). Ωστόσο, οι επιχειρήσεις θα πρέπει να δραστηριοποιούνται αποκλειστικά σε επιλεγμένους ΚΑΔ ενώ μέχρι και την αποπληρωμή του επενδυτικού σχεδίου δεν επιτρέπεται καμία μεταβολή στη μετοχική σύνθεση.

Οι αυστηροί όροι αυτοί κρίθηκαν επιβεβαιωμένοι για τον λόγο ότι το υπουργείο επιδιώκει να υπάρξει μεγάλη έλλειψη και οι επενδύσεις δεν μπορούν να ολοκληρωθούν και γι’ αυτό και η μέγιστη διάρκεια ολοκλήρωσης του φυσικού και οικονομικού αντικειμένου του επενδυτικού σχεδίου δεν μπορεί να υπερβαίνει τους 24 , από την έκδοση της Απόφασης Έγκρισης Αποτελεσμάτων Αξιολόγησης.

Οι δύο δράσεις άνοιξαν την υποβολή αιτήσεων στις 18/12/2023 και λήγει η υποβολή επενδυτικών σχεδίων στις 29/02/2024 .Οι επενδύσεις όλης της ελληνικής επικράτειας. Εξαιρούνται σχέδια με τόπο εγκατάστασης την Περιφερειακή Ενότητα Μυκόνου και την Περιφερειακή Ενότητα Θήρας, στον Δήμο Θήρας, πλην της Δημοτικής Κοινότητας Θηρασίας

Οι επιλέξιμες δαπάνες των Δράσεων είναι :

  • Κτίρια, Εγκαταστάσεις και Περιβάλλον Χώρος.
  • Μηχανήματα – Εξοπλισμός
  • Ψηφιακός Εξοπλισμός και Λογισμικό
  • Λοιπός Εξοπλισμός
  • Ενισχύσεις πρώτης λειτουργίας (εκκίνησης ΜΜΕ)
  • Δαπάνες Προβολής και Εξωστρέφειας
  • Τεχνικές Μελέτες
  • Συμβουλευτικές Υπηρεσίες
  • Μεταφορικά Μέσα
  • Έμμεσες δαπάνες (έως 7% επί των επιλέξιμων άμεσων δαπανών του επενδυτικού σχεδίου)

Ως ημερομηνία έναρξης επιλεξιμότητας δαπανών ορίζεται η ημερομηνία προκήρυξης της Δράσης.

Στις δύο δράσεις του ΕΣΠΑ μπορούν οι επιχειρήσεις μετά την υπογραφή της απόφασης της ένταξης να χορηγηθεί προκαταβολή μέχρι και το 40% της δημόσιας χρηματοδότησης, εφόσον ο δικαιούχος προσκομίσει ισόποση Εγγυητική Προκαταβολή από αναγνωρισμένο για το ίδρυμα. Η Εγγυητική Επιστολή προκαταβολής εκδίδεται υπέρ του ΕΦΕΠΑΕ με διάρκεια ισχύος αορίστου χρόνου.

Για την αξιολόγηση της Δράσης θα εφαρμοστεί η Συγκριτική Αξιολόγηση.

Τα προγράμματα χωρίζονται σε δυο δράσεις .

1.ΕΣΠΑ 2021-27-«Ενίσχυση της Ίδρυσης και Λειτουργίας Νέων Μικρομεσαίων Τουριστικών Επιχειρήσεων»

Η Δράση αφορά στην ενίσχυση της τουριστικής επιχείρησης μέσω της δημιουργίας νέων πολύ μικρών, μικρών και μεσαίων επιλεγμένων ΚΑΔ του τουρισμού.

Ο επιχορηγούμενος προϋπολογισμός κάθε επενδυτικού κυμαίνεται από 80.000€ έως και 400.000€ .

Προϋπολογισμός Δράσης: 160.000.000€

Ο προϋπολογισμός της παρούσας Δράσης κατανέμεται στις περιφέρειες της χώρας ως εξής:

  • Λιγότερο Ανεπτυγμένες Περιφέρειες (Βόρειο Αιγαίο, Ανατολική Μακεδονία–Θράκη, Κεντρική Μακεδονία, Ήπειρος, Θεσσαλία, Δυτική Ελλάδα, Κρήτη, Δυτική Μακεδονία, Ιόνια Νησιά, Στερεά Ελλάδα, Πελοπόννησος) : 124.800.000,00 €
  • Περιφέρειες σε Μετάβαση (Αττική και Νότιο Αιγαίο) : 35.200.000,00 €

Στην περίπτωση που η επένδυση αφορά σε τουριστικό κατάλυμα, αυτό δεν είναι συγκεκριμένη δυναμικότητα και προδιαγραφών . (δείτε εδώ)

 

2. ΕΣΠΑ 2021-27- «Ενίσχυση της Ίδρυσης και Λειτουργίας Νέων Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων»

Η Δράση αφορά στην ενίσχυση της οικονομίας, μέσω της δημιουργίας νέων πολύ μικρών, μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων, σε επιλεγμένους ΚΑΔ όλων των κλάδων της οικονομίας, πλην της εστίασης, του λιανικού εμπορίου και του τουρισμού.

Ο επιχορηγούμενος προϋπολογισμός κάθε επενδυτικού κυμαίνεται από 30.000€ έως και 400.000€ .

Προϋπολογισμός Δράσης: 190.000.000€

  • Λιγότερο Ανεπτυγμένες Περιφέρειες (Βόρειο Αιγαίο, Ανατολική Μακεδονία–Θράκη, Κεντρική Μακεδονία, Ήπειρος, Θεσσαλία, Δυτική Ελλάδα, Κρήτη, Δυτική Μακεδονία, Ιόνια Νησιά, Στερεά Ελλάδα, Πελοπόννησος) : 148.200.000,00 €
  • Περιφέρειες σε Μετάβαση (Αττική και Νότιο Αιγαίο) : 41.800.000,00 €

 

Διαβάστε επίσης

Scroll to Top

Newsletter

Κάντε εγγραφή στο Newsletter μας για να ενημερώνεστε για όλα τα νέα προγράμματα.