Nέος Αναπτυξιακός Νόμος - Ελλάδα Ισχυρή Ανάπτυξη - Ενίσχυση Τουριστικών Επενδύσεων (2η Προκήρυξη)

Νέος Αναπτυξιακός Νόμος - Ελλάδα Ισχυρή Ανάπτυξη

Ενίσχυση Τουριστικών Επενδύσεων(2η Προκήρυξη)

Μια υποβολή αιτήσεων : 12/06/2023.
Λήξη υποβολής αιτήσεων : 29/12/2023.

Ενίσχυση Τουριστικών Επενδύσεων

Νέος Αναπτυξιακός Νόμος-Ελλάδα Ισχυρή Ανάπτυξη
Ενίσχυση 75%
 

Ο Σκοπός του είναι η χορήγηση ενίσχυσης σε ένα ευρύτερο πεδίο τουριστικών επενδύσεων που αφορούν κυρίως στη δημιουργία, την επέκταση και τον εκσυγχρονισμό ολοκληρωμένης μορφής τουριστικών καταλυμάτων, με στόχο την αναβάθμιση της ποιότητας του τουριστικού προϊόντος.

 

Το ποσοστό ενίσχυσης δαπανών Περιφερειακού Χαρακτήρα μπορεί να ανέλθει σε έως και 75% , ανάλογα με το μέγεθος της επιχείρησης και την περιοχή εγκατάστασης.

Συνολικός Προϋπολογισμός
Ο συνολικός προϋπολογισμός του παρόντος καθεστώτος έρχεται σε 150.000.000 €, εκ των οποίων:

  • 75.000.000 € για το είδος ενίσχυσης της Φορολογικής Απαλλαγής, και
  • 75.000.000€ για τα είδη ενίσχυσης της Επιχορήγησης, της Επιδότησης Χρηματοδοτικής Μίσθωσης και της Επιδότησης του κόστους της δημιουργίας της Απασχόλησης.
 
Δικαιούχοι
  • Εμπορική εταιρεία
  • Συνεταιρισμός
  • Κοιν.Σ.Επ, Α.Σ, Ο.Π, ΑΕΣ
  • Κοινοπραξίες που ασκούν εμπορική δραστηριότητα,
  • Δημόσιες και δημοτικές επιχειρήσεις και θυγατρικές τους υπό προϋποθέσεις.
Τα υπαγόμενα επενδυτικά σχέδια σε:

α) Ίδρυση ή επέκταση ξενοδοχειακών μονάδων τεσσάρων (4) τουλάχιστον αστέρων.
β) Εκσυγχρονισμός ολοκληρωμένης μορφής ξενοδοχειακών μονάδων καθώς ανήκουν ή αναβαθμίζονται σε κατηγορίες τριών (3) τουλάχιστον αστέρων , μετά από πενταετία από την έναρξη λειτουργίας της μονάδας ή από την ημερομηνία ολοκλήρωσης της προηγούμενης επένδυσης εκσυγχρονισμού ολοκληρωμένης μορφής της μονάδας, και και εκσυγχρονισμός  κύριων τουριστικών καταλυμάτων, εφόσον αναβαθμίζονται σε κατηγορία τριών (3) τουλάχιστον αστέρων.
γ) Επέκταση και εκσυγχρονισμός ολοκληρωμένης μορφής ξενοδοχειακών μονάδων που έχουν διακόψει τη λειτουργία τους για δύο (2) τουλάχιστον χρόνια πριν από την υποβολή της αίτησης υπαγωγής., με την προϋπόθεση ότι στο διάστημα διακοπής δεν έχει γίνει αλλαγή χρήσης του κτιρίου και ότι, μέσω της επέκτασης ή του εκσυγχρονισμού ολοκληρωμένης μορφής αναβαθμίζονται σε κατηγορία τεσσάρων (4) τουλάχιστον αστέρων.
δ) Ίδρυση, επέκταση και εκσυγχρονισμός ολοκληρωμένης μορφής τουριστικών οργανωμένων κατασκηνώσεων (camping) , τα οποία ανήκουν ή αναβαθμίζονται σε κατηγορίες  τριών (3) τουλάχιστον αστέρων.
ε) Ίδρυση και εκσυγχρονισμός ολοκληρωμένης μορφής ξενοδοχειακών μονάδων εντός χαρακτηρισμένων παραδοσιακών ή διατηρητέων κτιρίων , τα οποία ανήκουν ή αναβαθμίζονται σε κατηγορίες  τριών (3) τουλάχιστον αστέρων.
στ) Ίδρυση, επέκταση και εκσυγχρονισμός σύνθετων τουριστικών καταλυμάτων, όπως ορίζονται στον ν. 4276/2014 (Α’ 155), που  κατατίθενται ως ενιαία σχέδια , μη συμπεριλαμβανομένων των προς μετάβαση ή μακροχρόνια μίσθωση κτιρίων και εγκαταστάσεων.
ζ) Ίδρυση και εκσυγχρονισμό μη κύριων τουριστικών καταλυμάτων , εφόσον,
ζα) φέρουν διακριτικό τίτλο  «ξενώνας φιλοξενίας».
ζβ) Υλοποιούνται εντός παραδοσιακών οικισμών  σε μια από τις περισσότερες περιοχές:
i)  ορεινές περιοχές , σύμφωνα με την κατηγοριοποίηση της ΕΛ.ΣΤΑΤ., εκτός των δημοτικών ενοτήτων που συνιστούν μέρος του πολυδομικού συγκροτήματος της Αθήνας.
ii) Περιοχές που βρίσκονται σε απόσταση έως τριάντα (30) χιλιομέτρων από τα σύνορα.
iii)Νησιά με πληθυσμό μικρότερο των τριών χιλιάδων εκατό (3.100) κατοίκων.
ζγ) Κατατάσσονται σε κατηγορία πέντε (5) κλειδιών , σύμφωνα με την υπ’ αριθμ. 12868/2018 (Β’ 3119) απόφαση του Υπουργείου Τουρισμού και
ζδ) διατηρούν  ελάχιστο αριθμό εικοσι (20) ενοικιαζόμενων δωματίων .
η) Ίδρυση, επέκταση και εκσυγχρονισμό ξενοδοχείων συνιδιοκτησίας (condo hotels) , όπως ορίζονται στον ν. 4276/2014, υπό την προϋπόθεση ότι η μεταβίβαση ή η μακροχρόνια μίσθωση ενισχυμένων τμημάτων αυτών λαμβάνει χώρα μετά από τη λήξη της τήρησης των μακροχρόνιων υποχρεώσεων του φορέα της επένδυσης, με την επιφύλαξη της περ. (ζ) της παρ. 3 του άρθρου 25 του παρόντος.

Επισήμανση: Τα επενδυτικά σχέδια πρέπει να έχουν ολοκληρωμένο χαρακτήρα αρχικής επένδυσης.

Ελάχιστο Ύψος Επενδυτικού Σχεδίου.

Το ελάχιστο ύψος της επένδυσης για την υπαγωγή επενδυτικών σχεδίων στις ενισχύσεις του καθεστώτος «Ενίσχυση Τουριστικών Επενδύσεων» του νέου αναπτυξιακού νόμου ορίζεται με βάση το μέγεθος της επιχείρησης:

  • Για μεγάλες επιχειρήσεις, στο ποσό των 1.000.000 ευρώ
  • Για μεσαίες επιχειρήσεις, στο ποσό των 500.000 ευρώ
  • Για επιχειρήσεις, στο ποσό των 250.000 ευρώ
  • Για πολύ μικρές επιχειρήσεις, στο ποσό των 100.000 ευρώ
  • Για τις Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις, τους Αγροτικούς Συνεταιρισμούς, τους Αστικούς Συνεταιρισμούς, τις Ομάδες Παραγωγών, τις Οργανώσεις Παραγωγών και τις Αγροτικές Εταιρικές Συμπράξεις, στο ποσό των 50.000 ευρώ.
Είδη Ενισχύσεων
  • Φορολογική απαλλαγή.
  • Επιχορήγηση (μόνο για πολύ μικρές και μικρές επιχειρήσεις).
  • Επιδότηση χρηματοδοτικής μίσθωσης (leasing).
  • Επιδότηση του κόστους της δημιουργούμενης απασχόλησης (μόνο αυτοτελώς).

Επισήμανση: Η συμμετοχή του φορέα στο πλήρες κόστος του επενδυτικού σχεδίου μπορεί να γίνει είτε μέσω ιδίων κεφαλαίων είτε με εξωτερική χρηματοδότηση, με την προϋπόθεση ότι το  εικοσι πέντε τοις εκατό (25%)  δεν περιέχει καμία κρατική στήριξη, δημόσια στήριξη ή παροχή ( 14 παρ. 14 Γ.Α.Κ.).

Η ίδια συμμετοχή μπορεί να αποτελείται και από εξωτερική χρηματοδότηση. Οι  εναλλακτικοί τρόποι κάλυψης ιδίων κεφαλαίων  είναι:

  • Αύξηση μετοχικού ή εταιρικού κεφαλαίου από νέες εισφορές σε μετρητά.
  • Κεφαλαιοποίηση υφιστάμενων φορολογηθέντων αποθεματικών και κερδών εις νέον.
  • Ανάλωση υφιστάμενων φορολογηθέντων αποθεματικών και κερδών εις νέον.
  • Εκποίηση στοιχείων ενεργητικού.
  • Τραπεζικό δάνειο.
Επιλέξιμες δαπάνες

α. Επενδυτικές δαπάνες σε ενσώματα στοιχεία ενεργητικού :

  • Κατασκευή, επέκταση, εκσυγχρονισμός κτιριακών εγκαταστάσεων, ειδικών και βοηθητικών εγκαταστάσεων των κτιρίων.
  • Αγορά του συνόλου ή και μέρους των υφιστάμενων παγίων στοιχείων ενεργητικού, όπως κτίρια, μηχανήματα και λοιπός εξοπλισμός, οικονομική εγκατάσταση.
  • Αγορά και εγκατάσταση και εγκατάσταση σύγχρονων μηχανημάτων και λοιπών εξοπλισμών, συμπεριλαμβανομένων των τεχνικών εγκαταστάσεων και των μεταφορικών εγκαταστάσεων μέσων που κινούνται εντός του χώρου της εντασσόμενης μονάδας.
  • Μισθώματα της χρηματοδοτικής μίσθωσης (leasing) καινούργιων σύγχρονων μηχανημάτων και λοιπού εξοπλισμού, του οποίου αποκτάται η χρήση, υπό την προϋπόθεση ότι στη σύμβαση χρηματοδοτικής μίσθωσης (leasing) προβλέπεται ότι ο εξοπλισμός περιέρχεται στην κυριότητα του μισθωτή, κατά τη λήξη της σύμβασης.
  • Εκσυγχρονισμός ειδικών εγκαταστάσεων (που δεν ανήκουν σε κτίρια) και μηχανολογικών εγκαταστάσεων.

β. Επενδυτικές δαπάνες σε άυλα στοιχεία ενεργητικού:

  • Μεταφορά τεχνολογίας, μέσω της αγοράς δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας, αδειών εκμετάλλευσης, ευρεσιτεχνιών, τεχνογνωσίας και μη κατοχυρωμένων τεχνικών γνώσεων,
  • Συστήματα διασφάλισης και ελέγχου ποιότητας, πιστοποιήσεων, προμήθειας και εγκατάστασης προγραμμάτων και συστημάτων οργάνωσης επιχειρήσεων.
  •  

γ. Δαπάνες εκτός Περιφερειακών Ενισχύσεων

  • Αμοιβές συμβούλων για ΜΜΕ. Ενισχύονται μόνο για νέες μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις και για ποσό έως 50.000 ευρώ (έως 5% του συνολικού ενισχυτικού κόστους). Νέα επιχείρηση θεωρείται η νεοσύστατη επιχείρηση που δεν έχει κλείσει κατά το χρόνο υποβολής της αίτησης υπαγωγής στο καθεστώς διαχειριστικής χρήσης.
  • Δαπάνες για επαγγελματική κατάρτιση
  • Συμμετοχή ΜμΕ σε εμπορικές εκθέσεις

Ποσοστά Ενίσχυσης

Ο περιφερειακός χάρτης της Ελλάδας καθορίζει τις περιφερειακές περιφέρειες που είναι επιλέξιμες για περιφερειακές ενισχύσεις.

Ο χάρτης προσδιορίζει επίσης τις μέγιστες εντάσεις βελτιώνει τις επιλογές περιφέρειες. Η ένταση της ενίσχυσης είναι το μέγιστο ποσό κρατικής ενίσχυσης που μπορεί να χορηγηθεί ανά δικαιούχο, και εκφράζεται ως ποσοστό των επιλεγμένων επενδυτικών δαπανών.
Για τις περιοχές δίκαιης μετάβασης επιπλέον προσαύξηση 10%.

Η ένταση της ενίσχυσης είναι το μέγιστο ποσό κρατικής ενίσχυσης που μπορεί να χορηγηθεί ανά δικαιούχο, και εκφράζεται ως ποσοστό των επιλεγμένων επενδυτικών δαπανών.

Τα μέγιστα ποσοστά κρατικών ενισχύσεων ανά Περιφέρεια & Μέγεθος επιχειρήσεις απεικονίζονται στους κάτωθι Πίνακα.

 

Μικρές Επιχειρήσεις

Μεσαίες Επιχειρήσεις

Μεγάλες Επιχειρήσεις

Βόρειο Αιγαίο

70%

60%

50%

Ανατολική Μακεδονία- Θράκη

70%

60%

50%

Κεντρική Μακεδονία

70%

60%

50%

Hπειρος

70%

60%

50%

Δυτική Ελλάδα

70%

60%

50%

Θεσσαλία

70%

60%

50%

Ιόνια Νησιά

60%

50%

40%

Δυτική Μακεδονία

60%

50%

40%

Πελοπόννησος

60%

50%

40%

Κρήτη

60%

50%

40%

Στερεά Ελλάδα

60%

50%

40%

Νότιο Αιγαίο

50%

40%

30%

Αττική

35% (Δυτικός Τομέας Αθηνών),

45% (Ανατολική Αττική, Δυτική Αττική & Πειραιά/Νήσων)

25% (Δυτικός Τομέας Αθηνών),

35% (Ανατολική Αττική, Δυτική Αττική & Πειραιά/Νήσων)

15% (Δυτικός Τομέας Αθηνών),

25% (Ανατολική Αττική, Δυτική Αττική & Πειραιά/Νήσων)

Τα ποσοστά ενίσχυσης για τις επιλογές των αρχικών επενδύσεων χορηγούνται με βάση τα ανώτατα όρια εντάσεων της Χάρτης Περιφερειακών Ενισχύσεων ως εξής:

  • Για τις πολύ μικρές και μικρές επιχειρήσεις , τα ποσοστά ενίσχυσης για όλα τα είδη κινήτρων, πλην της επιχορήγησης, χορηγούνται στο ανώτατο ποσοστό της Χάρτης Περιφερειακών Ενισχύσεων. Το κίνητρο της  επιχορήγησης  χορηγείται στο ογδόντα τοις εκατό (80%) του ανώτατου ορίου της Χάρτης Περιφερειακών Ενισχύσεων. Ειδικά για τα επενδυτικά σχέδια των ειδικών κατηγοριών, το κίνητρο της επιχορήγησης χορηγείται στο εκατό τοις εκατό (100%) του ανώτατου ορίου εκτός της περ. δ που χορηγείται στο εννήντα τοις εκατό (90%)
  • Για τις  μεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις  τα κίνητρα που χορηγούνται στο ογδόντα τοις εκατό (80%) του ανώτατου ορίου της Χάρτης Περιφερειακών Ενισχύσεων, εκτός από το κίνητρο της επιχορήγησης. Ειδικά για τα επενδυτικά σχέδια των ειδικών κατηγοριών, τα κίνητρα που χορηγούνται στο εκατό τοις εκατό (100%) του ανώτατου ορίου, εκτός από το κίνητρο της επιχορήγησης.

Ειδικές κατηγορίες συμφερόντων 

1.  Αυξημένα ποσοστά χορηγούνται για τα επενδυτικά σχέδια που  σχεδιάζονται σε :

α. Ορεινές περιοχές, σύμφωνα με την κατηγοριοποίηση της ΕΛ.ΣΤΑΤ., εκτός των δημοτικών ενοτήτων που αποτελούν μέρος του πολυδομικού συγκροτήματος της Αθήνας,

β. περιοχές που βρίσκονται σε απόσταση τριάντα (30) χιλιομέτρων από τα σύνορα,

γ. νησιά με πληθυσμό μικρότερο των τριών χιλιάδων εκατό (3.100) κατοίκων.

δ. σε κτίρια χαρακτηρισμένα ως διατηρητέα,

ε. περιοχές που έχουν πληγεί από φυσικές καταστροφές, σύμφωνα με απόφαση της Κυβερνητικής Επιτροπής Κρατικής Αρωγής.

2.  α. Για τα επενδυτικά σχέδια που συγκροτούνται στις Ζώνες Απολιγνοποίησης, ( Περιφερειακές Ενότητες Φλώρινας και Κοζάνης και ο Δήμος της Μεγαλόπολης) , τα ποσοστά ενίσχυσης είναι τα ανώτατα της Χάρτης Περιφερειακών Ενισχύσεων, ανάλογα με το μέγεθος της επιχείρησης και σύμφωνα με τα οριζόμενα είδη ενώσεων της παρ. 3 του άρθρου 9.

β. Για τα επενδυτικά σχέδια που περιλαμβάνονται στις Περιφερειακές Ενότητες  Καστοριάς και Γρεβενών και στους Δήμους Τρίπολης, Οιχαλίας και Γορτυνίας,  το ποσοστό επιχορήγησης για τις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις ορίζεται στο 90% και για τις μεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις των ποσοστών της φορολογικής αλλαγής στο 90% του ανώτατου ορίου του Χάρτη Περιφερειακών Ενισχύσεων.

3.  Στα επενδυτικά σχέδια που περιλαμβάνονται από τις εταιρείες στις περιφερειακές ενότητες  Ροδόπης, Έβρου και Ξάνθης , παρέχεται και το κίνητρο της επιχορήγησης, σε ποσοστό εξίσου τοις  εκατό (60%) για την Περιφερειακή Ενότητα Έβρου  και τριάντα τοις εκατό ( 30% για τις Περιφερειακές Ενότητες Ροδόπης και Ξάνθης , του προβλεπόμενου ποσοστού αύξησης με τα υπολειπόμενα ποσοστά φορολογικής αλλαγής να διαμορφωθούν  σε σαράντα τοις εκατό (40%) και εβδομήντα το εκατό (70%) αντίστοιχα.

Περιορισμοί
  • Το συνολικό ποσό ενίσχυσης ανά επενδυτικό σχέδιο που υποβάλλεται από  πολύ μικρές και μικρές επιχειρήσεις  δεν μπορεί να υπερβεί τα  3.000.000,00 € για όλα τα είδη προϊόντων
  • Το συνολικό ποσό ενίσχυσης ανά επενδυτικό σχέδιο που υποβάλλεται από  μεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις  δεν μπορεί να υπερβεί:
  • Τα  3.000.000€ για τις ενισχύσεις της επιδότησης χρηματοδοτικής μίσθωσης ή της επιδότησης του κόστους της δημιουργούμενης απασχόλησης, καθώς και της επιχορήγησης στην περίπτωση της παρ. 4 του άρθρου 9 (ενισχύσεις για μεσαίες επιχειρήσεις στις Περιφερειακές Ενότητες της Θράκης)  και
  • Τα  5.000.000€ για την ενίσχυση της φορολογικής αλλαγής
  • Οι παρεχόμενες σε κάθε φορέα, στις οποίες περιλαμβάνονται και οι ενισχύσεις σε συνεργαζόμενες ή συνδεδεμένες επιχειρήσεις  δεν μπορούν να υπερβούν τα 20 εκ. ευρώ  για μεμονωμένη επιχείρηση και  τα 30 εκ. ευρώ  για το σύνολο των συνδεδεμένων και συνεργαζόμενων προϊόντων, με την επιφύλαξη των περιορισμών του άρθρου 4 Γ.Α.Κ.
  • Για τα επενδυτικά σχέδια που δεν πληρούν την προϋπόθεση του ολοκληρωμένου χαρακτήρα αρχικής επένδυσης , οι χορηγούμενες ενισχύσεις δεν μπορούν να υπερβούν το ποσό του  εκατομμυρίου (1.000.000) ευρώ.
  • Οι περιορισμοί αυτοί ισχύουν για τα επενδυτικά σχέδια που υπάγονται στις διατάξεις του παρόντος και  για χρονική περίοδο τριών (3) ετών  από την αίτηση του φορέα για την υπαγωγή του επενδυτικού του σχεδίου.
 
Η υποβολή των αιτήσεων εγκατάστασης μέσω του ΠΣ.Α ( https://opsan.mindev.gov.gr )
 
Αξιολόγηση επενδυτικών σχεδίων
 
  • Η αξιολόγηση των αιτήσεων γίνεται με τη μέθοδο της συγκριτικής αξιολόγησης. Στην περίπτωση της συγκριτικής αξιολόγησης, μετά την έκδοση απόφασης από την Επιτροπή Ενστάσεων, καταρτίζεται οριστικός πίνακας κατάταξης, κατά φθίνουσα βαθμολογική σειρά. Σε περίπτωση ισοβαθμίας, τα επενδυτικά σχέδια κατατάσσονται με κριτήριο το μικρότερο ενισχυμένο κόστος επένδυσης.
  • Η αξιολόγηση των επενδυτικών σχεδίων εκκινείται από την υποβολή της αίτησης και ολοκληρώνεται, με βάση τα αποτελέσματα της αξιολόγησης από την Επιτροπή Αξιών εντός προθεσμίας τριάντα (30) ημερών. Ο φορέας του επενδυτικού σχεδίου δύναται να υποβάλλει ένσταση εντός αποκλειστικής προθεσμίας δέκα (10) ημερών.
Δείτε περισσότερα:
  • ΦΕΚ ΕΝΙΣΧΥΣΗΣ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ ΕΔΩ
Scroll to Top

Newsletter

Κάντε εγγραφή στο Newsletter μας για να ενημερώνεστε για όλα τα νέα προγράμματα.