Νέος Αναπτυξιακός Νόμος - Ελλάδα Ισχυρή Ανάπτυξη
Ν. 4887/2022 - Αγροδιατροφή, πρωτογενής παραγωγή
& μεταποίηση γεωργικών προϊόντων, αλιεία (1η Προκήρυξη)

Νέος Αναπτυξιακός Νόμος - Ελλάδα Ισχυρή Ανάπτυξη

Αγροδιατροφή, πρωτογενής παραγωγή & μεταποίηση γεωργικών προϊόντων, αλιεία (1η Προκήρυξη)

Ολοκληρώθηκε ο 1ος κύκλος υποβολής αιτήσεων και αναμένουμε την 2η προκήρυξη του Καθεστώτος.

Αγροδιατροφή, πρωτογενής παραγωγή & μεταποίηση γεωργικών προϊόντων, αλιεία.

Το ποσοστό ενίσχυσης των δαπανών Περιφερειακού Χαρακτήρα μπορεί να εμφανιστεί σε έως και 75%, ανάλογα με το μέγεθος της επιχείρησης και την περιοχή εγκατάστασης.

Ο Σκοπός του παρόντος καθεστώτος  είναι η ενίσχυση των οικονομικών δραστηριοτήτων της πρωτογενούς γεωργικής παραγωγής και της μεταποίησης των γεωργικών προϊόντων.

Η προκήρυξη  δεν παρέχεται  η δυνατότητα ενίσχυσης των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων  της αλιείας και της υδατοκαλλιέργειας.

 
Συνολικός Προϋπολογισμός

Ο συνολικός προϋπολογισμός του παρόντος καθεστώτος ανέρχεται σε 150.000.000 €, εκ των οποίων:

  • 75.000.000€ για το είδος ενίσχυσης της Φορολογικής Απαλλαγής, και
  • 75.000.000€ για τα είδη ενίσχυσης της Επιχορήγησης, της Επιδότησης Χρηματοδοτικής Μίσθωσης και της Επιδότησης του κόστους της δημιουργίας της Απασχόλησης.
Δικαιούχοι
  • Ατομικές επιχειρήσεις με ανώτατο επιλέγω κόστος επενδυτικού σχεδίου ποσού διακοσίων χιλιάδων (200.000) ευρώ.
  • Εμπορική εταιρεία
  • Συνεταιρισμός
  • Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις (Κοιν.Σ.Επ.), Αγροτικοί Συνεταιρισμοί (ΑΣ), Ομάδες Παραγωγών (Ο.Π.), Αστικοί Συνεταιρισμοί, Αγροτικές Εταιρικές Συμπράξεις (Α.Ε.Σ.)
  • Κοινοπραξίες που ασκούν εμπορική δραστηριότητα
  • Δημόσιες και δημοτικές επιχειρήσεις και θυγατρικές τους υπό προϋποθέσεις
Είδη Ενισχύσεων
  • Φορολογική απαλλαγή
  • Επιχορήγηση (μόνο για πολύ μικρές και μικρές επιχειρήσεις)
  • Επιδότηση χρηματοδοτικής μίσθωσης (leasing),
  • Επιδότηση του κόστους της δημιουργούμενης απασχόλησης (μόνο αυτοτελώς)

Για τις μεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις  η ενίσχυση περιλαμβάνει όλα τα ανωτέρω κίνητρα πλην της επιχορήγησης.

Το ελάχιστο ύψος της επένδυσης για την υπαγωγή επενδυτικών σχεδίων:

  • Για μεγάλες επιχειρήσεις, στο ποσό των 1.000.000 ευρώ
  • Για μεσαίες επιχειρήσεις, στο ποσό των 500.000 ευρώ
  • Για επιχειρήσεις, στο ποσό των 250.000 ευρώ
  • Για πολύ μικρές επιχειρήσεις, στο ποσό των 100.000 ευρώ
  • Για τις Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις, τους Αγροτικούς Συνεταιρισμούς, τους Αστικούς Συνεταιρισμούς, τις Ομάδες Παραγωγών, τις Οργανώσεις Παραγωγών και τις Αγροτικές Εταιρικές Συμπράξεις, στο ποσό των 50.000 ευρώ.
Ποσοστά Ενίσχυσης

Τα μέγιστα ποσοστά κρατικών ενισχύσεων ανά Περιφέρεια & Μέγεθος επιχειρήσεις απεικονίζονται στους κάτωθι Πίνακα:

 

Μικρές Επιχειρήσεις

Μεσαίες Επιχειρήσεις

Μεγάλες Επιχειρήσεις

Βόρειο Αιγαίο

70%

60%

50%

Ανατολική Μακεδονία- Θράκη

70%

60%

50%

Κεντρική Μακεδονία

70%

60%

50%

Hπειρος

70%

60%

50%

Δυτική Ελλάδα

70%

60%

50%

Θεσσαλία

70%

60%

50%

Ιόνια Νησιά

60%

50%

40%

Δυτική Μακεδονία

60%

50%

40%

Πελοπόννησος

60%

50%

40%

Κρήτη

60%

50%

40%

Στερεά Ελλάδα

60%

50%

40%

Νότιο Αιγαίο

50%

40%

30%

Αττική

35% (Δυτικός Τομέας Αθηνών),

45% (Ανατολική Αττική, Δυτική Αττική & Πειραιά/Νήσων)

25% (Δυτικός Τομέας Αθηνών),

35% (Ανατολική Αττική, Δυτική Αττική & Πειραιά/Νήσων)

15% (Δυτικός Τομέας Αθηνών),

25% (Ανατολική Αττική, Δυτική Αττική & Πειραιά/Νήσων)

Για τις πολύ μικρές και μικρές επιχειρήσεις, τα ποσοστά ενίσχυσης για όλα τα είδη κινήτρων, πλην της επιχορήγησης, χορηγούνται στο ανώτατο ποσοστό της Χάρτης Περιφερειακών Ενισχύσεων.
Το κίνητρο της επιχορήγησης χορηγείται στο  ογδόντα τοις εκατό (80%)  του ανώτατου ορίου της Χάρτης Περιφερειακών Ενισχύσεων.

Για τις μεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις τα ποσοστά ενίσχυσης για όλα τα είδη κινήτρων, πλην της επιχορήγησης, χορηγούνται στο  ογδόντα τοις εκατό (80%)  του ανώτατου ορίου της Χάρτης Περιφερειακών Ενισχύσεων.

Για την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου  το ανώτατο ποσοστό ενίσχυσης ορίζεται για τις μεγάλες επιχειρήσεις στο 55%, για τις μεσαίες επιχειρήσεις στο 65% και για τις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις στο 75%.

Ειδικές κατηγορίες συμφερόντων 

Αυξημένα ποσοστά χορηγούνται για τα επενδυτικά σχέδια που:

α. Υλοποιούνται στις περιοχές:

  • Ορεινές περιοχές, σύμφωνα με την κατηγοριοποίηση της ΕΛ.ΣΤΑΤ., εκτός των δημοτικών ενοτήτων που αποτελούν μέρος του πολυδομικού συγκροτήματος της Αθήνας.
  • Περιοχές που βρίσκονται σε απόσταση τριάντα (30) χιλιομέτρων από τα σύνορα.
  • Νησιά με πληθυσμό μικρότερο των τριών χιλιάδων εκατό (3.100) κατοίκων.
  • Που έχουν πληγεί από φυσικές καταστροφές, σύμφωνα με την απόφαση της Κυβερνητικής Επιτροπής Κρατικής Αρωγής.

β. Υλοποιούνται :

  • Σε Βιομηχανικές και Επιχειρηματικές Περιοχές (Β.Ε.ΠΕ.), Επιχειρηματικά Πάρκα (Ε.Π.), εξαιρουμένων των Επιχειρηματικών Πάρκων Ενδιάμεσου Βαθμού Οργάνωσης (Ε.Π.Ε.Β.Ο.), Τεχνολογικά Πάρκα και Θύλακες Υποδοχής Καινοτόμων Δραστηριοτήτων (Θ.Υ.Κ.Τ.) και σε Οργανωμένους Υποδοχείς Μεταποιητικών και Επιχειρηματικών Δραστηριοτήτων (Ο.Υ.Μ.Ε.Δ.) και δεν αναφέρθηκε σε εκσυγχρονισμό ή επέκταση υφιστάμενων δομών της ενισχυμένης επιχείρησης.
  • Σε κτίρια χαρακτηρισμένα ως διατηρητέα.

γ. Αφορούν σε επαναλειτουργία βιομηχανικών μονάδων, που έχουν τη λειτουργία τους δύο (2) τουλάχιστον έτη πριν από την υποβολή της αίτησης υπαγωγής. Η αξία του πάγιου εξοπλισμού της βιομηχανικής μονάδας, η οποία πρόκειται να επαναλειτουργήσει, πρέπει να καλύπτει ποσοστό πενήντα τοις εκατό (50%) τουλάχιστον του ενισχυμένου κόστους του επενδυτικού σχεδίου.

Για τα επενδυτικά σχέδια που δημιουργούνται στις Ζώνες Απολιγνιτοποίησης, οι οποίες σύμφωνα με τον ν. 4759/2020 είναι οι Περιφερειακές Ενότητες Φλώρινας και Κοζάνης και ο Δήμος της Μεγαλόπολης, τα ποσοστά ενίσχυσης είναι τα ανώτατα της Χάρτη Περιφερειακών Ενισχύσεων, ανάλογα με το μέγεθος της επιχείρησης.

Για τα επενδυτικά σχέδια που περιλαμβάνονται στις Περιφερειακές Ενότητες Καστοριάς και Γρεβενών και στους Δήμους Τρίπολης, Οιχαλίας και Γορτυνίας, το ποσοστό επιχορήγησης για τις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις ορίζεται στο 90% και για τις μεσαίες επιχειρήσεις και τις μεγάλες επιχειρήσεις του ποσοστού της φορολογικής αλλαγής στο 90% του ανώτατου ορίου του Χάρτη Περιφερειακών Ενισχύσεων.

Επιλέξιμα επενδυτικά σχέδια

Στο καθεστώς υπάγονται επενδυτικά σχέδια στους τομείς:

α. Tης πρωτογενούς γεωργικής παραγωγής, που υποβάλλονται από πολύ μικρές, μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις και περιλαμβάνονται στην υπ’ αρ. 92195/27-09-2022 κοινή απόφαση του Υπουργού και του Υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και του Αναπληρωτή Υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων «Καθορισμός των ειδών επενδυτικών σχεδίων του τομέα πρωτογενούς γεωργικής παραγωγής των πολύ μικρών, μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων (ΜΜΕ), με ανώτατο ποσό ενίσχυσης έως 500.000 ευρώ ανά επενδυτικό σχέδιο και ανά επιχείρηση, που μπορούν να υπαχθούν σε καθεστώτα ενισχύσεων του ν. 4887/2022 και των προδιαγραφών, πρόσθετων όρων, περιορισμών και προϋποθέσεων, καθώς και κάθε σχετικού θέματος για την παροχή των ενισχύσεων σε επενδυτικά σχέδια του τομέα αυτού»,
β. Της μεταποίησης των γεωργικών προϊόντων, ήτοι κάθε επέμβαση επί γεωργικού προϊόντος από την οποία προκύπτει επίσης γεωργικό προϊόν, με εξαίρεση τις εργασίες εντός της γεωργικής εκμετάλλευσης που είναι απαραίτητες για την προετοιμασία προϊόντος ζωτικής ή φυτικής προέλευσης για την πρώτη του πώληση, και περιλαμβάνονται στην υπ’ αρ. 92172/27-09-2022 κοινή απόφαση του Υπουργού και του Υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και του Αναπληρωτή Υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων «Καθορισμός ειδικών όρων, προϋποθέσεων, προδιαγραφών και περιορισμών για την υπαγωγή σε καθεστώτα ενισχύσεων του ν. 4887/2022, επενδυτικών σχεδίων του τομέα της μεταποίησης γεωργικών προϊόντων, όπως αυτός ορίζεται στο σημείο 10 του άρθρου 2 του καν. (ΕΕ) αριθμ. 651/2014 της επιτροπής»,
γ. Της πρωτογενούς γεωργικής παραγωγής της περ. α και της μεταποίησης των γεωργικών προϊόντων της περ. β, που δύνανται να υποβληθούν σε ένα επενδυτικό σχέδιο με δύο διακριτές ενότητες, που υλοποιούνται στην ίδια Περιφερειακή Ενότητα και αποτελούν τμήματα καθετοποιημένης μονάδας,
δ. Της πρωτογενούς γεωργικής παραγωγής της περ. α και της μεταποίησης αυτών χωρίς να προκύπτει, κατ’ ανάγκη, από την επέμβαση γεωργικό προϊόν, που δύνανται σε ένα επενδυτικό σχέδιο με δύο διακριτές ενότητες, που υλοποιούνται στην ίδια Περιφερειακή Ενότητα και αποτελούν τμήματα καθετοποιημένης μονάδας.

Τα επενδυτικά σχέδια που υποβάλλονται πρέπει να ολοκληρωθούν  ο χαρακτήρας της αρχικής επένδυσης  και να διατυπωθεί σε μία Περιφερειακή Ενότητα, και ειδικότερα να πληρωθούν από τις πρόσθετες προϋποθέσεις:

  • Δημιουργία νέας μονάδας.
  • Επέκταση της δυναμικότητας υφιστάμενης μονάδας.
  • Διαφοροποίηση της παραγωγής μιας μονάδας ποτέ σε προϊόντα που δεν έχουν παραχθεί ή οι υπηρεσίες που δεν έχουν παρασχεθεί  από αυτόν με τον όρο, για τις μεγάλες επιχειρήσεις, ότι οι ενισχυμένες δαπάνες υπερβαίνουν τουλάχιστον κατά τη διάρκεια των εκατό (200%) τη λογική αξία των στοιχείων ενεργητικού που Πρώτη εκ νέου, όπως η αξία αυτή έχει καταγραφεί στο φορολογικό έτος, που αναφέρεται στην αίτηση του επενδυτικού σχεδίου.
  • Θεμελιώδης αλλαγή του συνόλου της παραγωγικής διαδικασίας υφιστάμενης μονάδας . Επί μεγάλων χρήσεων, επίσης, οι ενισχυμένες επενδυτικές δαπάνες να υπερβαίνουν τις αποσβέσεις των 3 τελευταίων φορολογικών ετών των στοιχείων του ενεργητικού, τα οποία συνδέονται με τη δραστηριότητα που πρόκειται να εκσυγχρονιστεί. Αν δεν αποτυπώνονται σαφώς οι συνδεόμενες με τη δραστηριότητα αποσβέσεις των στοιχείων του ενεργητικού, θεωρείται ότι δεν πληρώνεται η ως άνω προϋπόθεση.
Περιορισμοί
  • Το συνολικό ποσό ενίσχυσης ανά επενδυτικό σχέδιο που υποβάλλεται από  πολύ μικρές και μικρές επιχειρήσεις  δεν μπορεί να υπερβεί τις  πεντακόσιες χιλιάδες ευρώ (500.000€)  στην περίπτωση των επενδυτικών σχεδίων της  Πρωτογενούς Γεωργικής Παραγωγής  και τα  τρία εκατομμύρια ευρώ (3.000.000€)  στην περίπτωση των επενδυτικών σχεδίων  που παρέχονται  σε Περιφερειακό χαρακτήρα  ,  για όλα τα είδη σχεδίων . εκατομμύρια και πεντακόσιες χιλιάδες ευρώ (3.500.000€) .
  • Το συνολικό ποσό ενίσχυσης ανά επενδυτικό σχέδιο της  Πρωτογενούς Γεωργικής Παραγωγής που υποβάλλεται από μεσαίες επιχειρήσεις  δεν μπορεί να υπερβεί τις  πεντακόσιες χιλιάδες ευρώ (500.000€). Το συνολικό ποσό ενίσχυσης ανά επενδυτικό σχέδιο που υποβάλλεται από μεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις και παρέχονται  ενισχύσεις Περιφερειακού χαρακτήρα  (μεταποίηση) δεν μπορεί να υπερβεί:
  • τα  τρία εκατομμύρια ευρώ (3.000.000€)  για τις ενισχύσεις της επιδότησης χρηματοδοτικής μίσθωσης ή της επιδότησης του κόστους της δημιουργούμενης απασχόλησης, καθώς και της επιχορήγησης στην περίπτωση της παρ. 5 του άρθρου 9 (ενισχύσεις για μεσαίες επιχειρήσεις στις Περιφερειακές Ενότητες της Θράκης) και
  • τα  πέντε εκατομμύρια ευρώ (5.000.000€)  για την ενίσχυση της φορολογικής αλλαγής. Στην περίπτωση υποβολής επενδυτικού σχεδίου, για τις μεσαίες επιχειρήσεις, με  δύο ενότητες της πρωτογενούς γεωργικής παραγωγής και μεταποίησης γεωργικών προϊόντων  (περ. γ και δ της παρ. 1 του άρθρου 5) το όριο ανέρχεται στα  τρία εκατομμύρια και πεντακόσιες χιλιάδες ευρώ (3.500.000 €)  για τα είδη ενίσχυσης της επιχορήγησης, της επιδότησης του κόστους της δημιουργούμενης απασχόλησης και σε  πέντε εκατομμύρια και πεντακόσιες χιλιάδες ευρώ (5.500.000 €)  για το κίνητρο της φορολογικής απαλλαγής
  • Οι παρεχόμενες σε κάθε φορέα, στις οποίες περιλαμβάνονται και οι ενισχύσεις σε συνεργαζόμενες ή συνδεδεμένες επιχειρήσεις  δεν μπορούν να υπερβούν τα 20 εκ. ευρώ  για μεμονωμένη επιχείρηση και  τα 30 εκ. ευρώ  για το σύνολο των συνδεδεμένων και συνεργαζόμενων προϊόντων, με την επιφύλαξη των περιορισμών του άρθρου 4 Γ.Α.Κ.
  • Το συνολικό ποσό ανά επενδυτικό σχέδιο που αφορά τις  δαπάνες εκτός περιφερειακών ενισχύσεων  δεν μπορεί να υπερβεί:
    • τις  εκατό χιλιάδες ευρώ (100.000€)  στην περίπτωση του  αυτοτελούς επενδυτικού σχεδίου της πρωτογενούς γεωργικής παραγωγής , προστιθέμενου στο όριο των πεντακοσίων χιλιάδων (500.000,00) ευρώ, και
    • τις  τριακόσιες χιλιάδες (300.000,00) ευρώ , στις λοιπές περιπτώσεις, υπολογιζόμενοι εντός των ορίων των περιπτώσεων α και β.

Οι περιορισμοί αυτοί ισχύουν για τα επενδυτικά σχέδια που υπάγονται στις διατάξεις του παρόντος και  για χρονική περίοδο τριών (3) ετών  από την αίτηση του φορέα για την υπαγωγή του επενδυτικού του σχεδίου.

Επιλέξιμες δαπάνες
Ενσώματα στοιχεία ενεργητικού
  • Κατασκευή, επέκταση, εκσυγχρονισμός κτιριακών εγκαταστάσεων και ειδικών και βοηθητικών εγκαταστάσεων κτηρίων και η διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου.  Τα επενδυτικά σχέδια στον τομέα του τουρισμού ο συντελεστής διαμορφώνεται στο  60 %  για τις κτιριακές δαπάνες, για τις επενδύσεις στον τομέα Logistics σε  70%  επίσης για τις κτιριακές δαπάνες των εν λόγω δαπανών  επενδυτικών έργων ενώ σε επενδυτικά σχέδια φυτικής σε θερμοκήπια ο συντελεστής ανέρχεται σε  60 % . Τέλος, για κτίρια που χαρακτηρίζονται ως διατηρητέα, ο εν λόγω συντελεστής ανέρχεται στο  80% .
  • Αγορά του συνόλου ή μέρους των υφιστάμενων παγίων στοιχείων ενεργητικού, όπως κτίρια, μηχανήματα και λοιποί εξοπλισμός της οικονομικής εγκατάστασης, υπό τις εξής προϋποθέσεις, οι οποίες πρέπει να συντρέχουν σωρευτικά:
    • η οικονομική εγκατάσταση έχει κλείσει,
    • η αγορά εγκαταστάθηκε από τον φορέα του επενδυτικού σχεδίου, ο οποίος δεν σχετίζεται με τον πωλητή της επιχειρηματικής εγκατάστασης της περ. i εκτός εάν πρόκειται για μικρή επιχείρηση, η οποία αποκτάται από υπάλληλο του αρχικού ιδιοκτήτη,
    • η σχετική συναλλαγή υπό τους συνήθεις όρους της αγοράς. Από τις εν λόγω επιλογές στοιχείων αφαιρείται το κόστος του ενεργητικού, τα οποία έχουν στο παρελθόν επιχορηγηθεί ή επιδοτηθεί μέσω αναπτυξιακών νόμων ή άλλων καθεστώτων πριν από την αγορά τους.
  • Αγορά και εγκατάσταση καινούριων σύγχρονων μηχανημάτων και λοιπών εξοπλισμών, τεχνικών εγκαταστάσεων και μεταφορικών μέσων που κινούνται εντός του χώρου της εντασσόμενης μονάδας
  • Μισθώματα χρηματοδοτικής μίσθωσης καινούργων σύγχρονων μηχανημάτων και λοιπών εξοπλισμών
  • Εκσυγχρονισμός ειδικών εγκαταστάσεων που δεν αναφέρονται σε κτίρια, και μηχανολογικών εγκαταστάσεων

Άυλα στοιχεία ενεργητικού

  • Μεταφορά τεχνολογίας, αγορά δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας, άδειες εκμετάλλευσης, ευρεσιτεχνίες, τεχνογνωσία και μη κατοχυρωμένες τεχνικές γνώσεις
  • Συστήματα διασφάλισης ποιότητας, πιστοποιήσεις, προμήθεια και εγκατάσταση λογισμικού και συστημάτων οργάνωσης της επιχείρησης

Για τις μεγάλες επιχειρήσεις , οι ενισχυμένες δαπάνες για άυλα στοιχεία ενεργητικού δεν μπορούν να υπερβούν την  τριάντα τοις εκατό (30%)  του συνόλου των ενισχυμένων δαπανών περιφερειακών ενισχύσεων. Για τις ΜμΕ  το ανώτατο ποσοστό διαμορφώνεται στο  πενήντα τοις εκατό (50%).

Μισθολογικό κόστος

Επιδοτείται το μισθολογικό κόστος των νέων θέσεων εργασίας που προκύπτει ως αποτέλεσμα της υλοποίησης του επενδυτικού σχεδίου υπολογιζόμενου για περίοδο (2) ετών από τη δημιουργία κάθε θέσης.

Προϋποθέσεις ενίσχυσης μισθολογικού κόστους

1. Υποχρεωτική  καθαρή αύξηση του αριθμού των Ετήσιων Μονάδων Εργασίας (ΕΜΕ)  σε σύγκριση με τις ΕΜΕ του προηγούμενου δωδεκαμήνου από την υποβολή αιτήσεων της αίτησης υπαγωγής
2. Η πλήρωση των θέσεων θα πρέπει να γίνει  εντός 3 ετών  από την ημερομηνία ολοκλήρωσης και των παραγόντων λειτουργίας
3. Κάθε θέση εργασίας που δημιουργείται μέσω της επένδυσης διατηρείται στη συγκεκριμένη ενισχυόμενη εγκατάσταση  για περίοδο πέντε (5) τουλάχιστον ετών για μεγάλες, τεσσάρων (4) τουλάχιστον ετών για μεσαίες επιχειρήσεις και τριών ετών (3) τουλάχιστον ετών για μικρές επιχειρήσεις, από την  πρώτη πλήρωσης της.

Επιλέξιμες δαπάνες εκτός περιφερειακών ενισχύσεων:
  • Αμοιβές συμβούλων για ΜΜΕ
    Ενισχύονται μόνο για νέες μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις και για ποσό έως 50.000 ευρώ (έως 5% του συνολικού ενισχυτικού κόστους)
  • Δαπάνες για την αποκατάσταση μολυσμένων χωρών
  • Δαπάνες για ανακύκλωση και επαναχρησιμοποίηση αποβλήτων
  • Δαπάνες για επαγγελματική κατάρτιση
  • Δαπάνες για συμμετοχή ΜΜΕ σε εμπορικές εκθέσεις
  • Δαπάνες για επενδυτικές ενισχύσεις προς ΜΜΕ
 
Η υποβολή των αιτήσεων εγκατάστασης μέσω του ΠΣ.Α ( https://opsan.mindev.gov.gr )
Δείτε περισσότερα:

ΦΕΚ «Αγροδιατροφή, πρωτογενής παραγωγή & μεταποίηση γεωργικών προϊόντων, αλιεία» ΕΔΩ

Scroll to Top

Newsletter

Κάντε εγγραφή στο Newsletter μας για να ενημερώνεστε για όλα τα νέα προγράμματα.