Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας 2.0 - Φορτίζω Παντού

Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας 2.0

Φορτίζω Παντού

Έναρξη Υποβολής Αιτήσεων: 11/05/2023
Λήξη Υποβολής Αιτήσεων: 31/12/2023
ή μέχρι την κάλυψη των διαθέσιμων πόρων.

Συνολικός Προϋπολογισμός:  79.790.000,00 €

ΦΟΡΤΙΖΩ ΠΑΝΤΟΥ

Απευθύνεται σε:  Φορείς (Υπουργεία, ΝΠΔΔ, ΟΤΑ κ.α), Επιχειρήσεις
Απευθύνεται ειδικά σε:  Εμπορικές εταιρείες και ατομικές επιχειρήσεις, Συνεταιρισμούς, Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις (Κοιν.Σ.Επ.), Αγροτικούς Συνεταιρισμούς (ΑΣ), Ομάδες Παραγωγών (Ο. ..Π.), Αστικούς Συνεταιρισμούς, Αγροτικές Εταιρικές Συμπράξεις (Α.Ε.Σ.), Κοινοπραξίες που ασκούν εμπορική δραστηριότητα, Δημόσιες και Δημοτικές επιχειρήσεις και θυγατρικές τους.

Αντικείμενο  της δράσης είναι η παροχή δημοσιονομικής οικονομικής ενίσχυσης για την προμήθεια και εγκατάσταση σημείων επαναφοράς ηλεκτρικών οχημάτων, που τροφοδοτούνται από ηλεκτρική ενέργεια που παράγεται από Α.Π.Ε., σε βασικές αστικές και περιαστικές τοποθεσίες και σημεία ενδιαφέροντος, όπως αεροδρόμια, αυτοκινητόδρομους, λιμένες. . και χώρους στάθμευσης.

Σκοπός  της δράσης της είναι η δημιουργία ενός βασικού δικτύου (κορμού) δημόσιας φόρτισης Η/Ο στη χώρα, με τη μέγιστη γεωγραφική και πληθυσμιακή κάλυψη, μέσω της εγκατάστασης περισσότερων από 8000 δημοσιονομικά προσβάσιμα σημεία επαναφόρτισης Η/Ο (300.000 kW ως αθροιστική εγκατεστημένη ισχύς των αυτών) σε ολόκληρη την ελληνική επικράτεια.

Δικαιούχοι  των ενισχύσεων, είναι οι εταιρείες επενδύσεων που είναι εγκατεστημένοι ή έχουν υποκαταστήσει στην ελληνική Επικράτεια κατά τη χρονική στιγμή κατάθεσης της ενίσχυσης και έχουν μία από τις πρόσθετες μορφές:

  • Εμπορικές εταιρείες και ατομικές επιχειρήσεις,
  • Συνεταιρισμοί,
  • Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις (Κοιν.Σ.Επ.), Αγροτικοί Συνεταιρισμοί (ΑΣ), Ομάδες Παραγωγών (Ο.Π.), Αστικοί Συνεταιρισμοί, Αγροτικές Εταιρικές Συμπράξεις (Α.Ε.Σ.)
  • Κοινοπραξίες που ασκούν εμπορική δραστηριότητα,
  • Δημόσιες και Δημοτικές επιχειρήσεις και θυγατρικές τους, εφόσον:
    • δεν τους έχει ανατεθεί η υπηρεσία δημόσιου σκοπού,
    • δεν έχει ανατεθεί από το κράτος αποκλειστικά σε αυτές τις υπηρεσίες,
    • δεν επιχορηγείται η λειτουργία τους με δημόσιους πόρους για το διάστημα τήρησης των μακροχρόνιων υποχρεώσεων.

Οι Ο.Τ.Α. Α’ ή Β’ βαθμού δεν αποτελούν δικαιούχους της δράσης.

Οι δικαιούχοι της ενίσχυσης διακρίνονται σε δύο κατηγορίες:

  • Κατηγορία δικαιούχων Ι: Δικαιούχοι οι οποίοι (α) θα έχουν την κυριότητα του ενισχυμένου σταθμού φόρτισης Η/Ο, (β) που έχουν την κυριότητα ή το νόμιμο δικαίωμα αποκλειστικής χρήσης των χώρων εγκαταστάσεων του σταθμού φόρτισης Η/Ο και (γ) που έχουν συνάψει σύμβαση με Φ.Ε.Υ.Φ.Η.Ο. εγγεγραμμένο στο Μ.Υ.Φ.Α.Η., για την προσφυγή του σταθμού αυτού, σύμφωνα με τις διατάξεις του ν. 4710/2020, για χρονικό διάστημα τουλάχιστον πέντε (5) ετών.
  • Κατηγορία δικαιούχων ΙΙ: Δικαιούχοι οι οποίοι (α) θα έχουν την κυριότητα του ενισχυμένου σταθμού φορτίου Η/Ο και (β) που λειτουργούν οι ίδιοι ως φορείς εκμετάλλευσης υποδομών φορτίου Η/Ο (Φ.Ε.Υ.Φ.Η.Ο. ) εγγεγραμμένοι στο Μ.Υ.Φ.Α.Η, σύμφωνα με τις διατάξεις του ν. 4710/2020.

Οι επιλέξιμοι για λήψη ενίσχυσης σταθμών φορτίσης Η/Ο διακρίνονται σε δύο κατηγορίες,  βάσει του χώρου εγκατάστασής τους , ως εξής:

Α. Στους δημοσιως προσβάσιμους σταθμούς φορτίσης Η/Ο  σε χώρους αρμοδιότητας των δήμων  που περιλαμβάνονται σε Σχέδια Φόρτισης Ηλεκτρικών Οχημάτων (Σ.Φ.Η.Ο.) και

Β. Στους δημοσίως προσβάσιμους σταθμούς φόρτισης Η/Ο  εκτός Σ.Φ.Η.Ο . Η κατηγορία αυτή διαχωρίζεται σε δύο υποκατηγορίες:

  1. Σε όσους βρίσκονται σε αυτοκινητοδρόμους  ή γενικότερα επί των αξόνων του Διευρωπαϊκού Δικτύου Μεταφορών και συγκεκριμένα σε δημοσίως προσβάσιμους χώρους στάσης ή στάσης κατά μήκος της οδού,  εντός λιμενικής ζώνηςεντός λιμενικώνεντός σιδηροδρομικού σταθμού , και
  2. Σε δημοσίως προσβάσιμους σταθμούς φόρτισης σε λοιπούς χώρους, ως εξής:
  • υφιστάμενα ή υπό αδειοδότηση « Πρατήρια Παροχής Καυσίμων και Ενέργειας »,
  • υφιστάμενοι ή υπό αδειοδότηση ή υπό παραχώρηση  χώρου στάσης και στάθμευσης εντός ζώνης τουριστικών λιμένων ,
  • υφιστάμενοι ή υπό αδειοδότηση στεγασμένοι και υπαίθριοι  σταθμοί οχημάτων ,
  • υφιστάμενα ή υπό αδειοδότηση  συνεργεία  συντήρησης και επισκευής οχημάτων και δημόσιας ή ιδιωτικής  Κέντρα Τεχνικού Ελέγχου Οχημάτων  (ΚΤΕΟ)
  • χώροι στάθμευσης  δημόσιων και ιδιωτικών κτιρίων με δημόσια πρόσβαση
  • κατά μήκος των οδών, εντός λιμενικής ζώνης, εντός αερολιμένα, εντός σιδηροδρομικού σταθμού, εφόσον δεν περιλαμβάνεται στους χώρους της Κατηγορίας Β.1 του παρόντος
Καταληκτική ημερομηνία για την ολοκλήρωση του έργου και την κατάργηση των περισσότερων σε αυτό το σταθμό φόρτισης Η/Ο στο Μ.Υ.Φ.Α.Η., ορίζεται 31/10/2025.
Ιστοσελίδα Δημοσίευσης Πρόσκλησης: https://fortizopantou.gov.gr
Σχετικά Αρχεία:Λήψη ΦΕΚ-ΚΥΑ-Προκήρυξη-Φορτίζω-Παντού.pdf
Scroll to Top

Newsletter

Κάντε εγγραφή στο Newsletter μας για να ενημερώνεστε για όλα τα νέα προγράμματα.