Νέος Αναπτυξιακός Νόμος - Ελλάδα Ισχυρή Ανάπτυξη N.4887/2022

Νέος Αναπτυξιακός Νόμος N.4887/2022

Ενίσχυση έως 75% και δίνεται μέσω επιδότησης φοροαπαλλαγής ή και leasing.

Με τον νέο χάρτη των περιφερειακών ενισχύσεων, προβλέπονται προσαυξημένα ποσοστά στήριξης στο σύνολο σχεδόν των περιφερειών.

Το μέγιστο ποσό της επιδότησης φτάνει τα 10.000.000 € ανά επένδυση.

Ενεργά καθεστώτα του Αναπτυξιακού Νόμου 4887/2022 

  1. « Ενίσχυση Τουριστικών Επενδύσεων » που αφοράένα ευρύτερο πεδίο τουριστικών επενδύσεων που αφορούν κυρίως στη δημιουργία, την επέκταση και τον εκσυγχρονισμό ολοκληρωμένης μορφής τουριστικών καταλυμάτων, με στόχο την αναβάθμιση της ποιότητας του τουριστικού προϊόντος. Το ποσοστό ενίσχυσης δαπανών Περιφερειακού Χαρακτήρα μπορεί να ανέλθει σε έως και 75% , ανάλογα με το μέγεθος της επιχείρησης και την περιοχή εγκατάστασης.
  2. « Μεταποίηση – Εφοδιαστική Αλυσίδα » που αφορά τηνενίσχυση των επενδυτικών σχεδίων που ανήκουν στον τομέα της μεταποίησης, πλην της μεταποίησης των γεωργικών προϊόντων, και των επενδυτικών σχεδίων στους κλάδους εφοδιαστικής αλυσίδας, με αντικείμενο την τεχνολογία, παραγωγική, διοικητική και οργανωτική αναβάθμιση, και εξωστρεφής ανάπτυξη. και μεγέθυνση, με στόχο την ενίσχυση της ανταγωνιστικής θέσης των επιχειρήσεων στην εγχώρια και διεθνή αγορά. Το ποσοστό ενίσχυσης δαπανών  Περιφερειακού Χαρακτήρα  μπορεί να ανέλθει σε έως και  75%  , ανάλογα με το μέγεθος της επιχείρησης και την περιοχή εγκατάστασης.
  3. « Δίκαιη Αναπτυξιακή Μετάβαση »  που αφορά επενδυτικά σχέδια πλήθους κλάδων δραστηριότητας, στους Δήμους της  Δυτικής Μακεδονίας και της Μεγαλόπολης.  Προβλέπεται  επιχορήγηση έως 70% για όλες τις επιχειρήσεις ανεξαρτήτως μεγέθους.

Οι υποβολές θα πραγματοποιηθούν με τη σειρά προτεραιότητας και μέχρι την ανάλυση του προϋπολογισμού του καθεστώτος.

Ποσοστά Ενίσχυσης

Ο περιφερειακός χάρτης της Ελλάδας καθορίζει τις περιφερειακές περιφέρειες που είναι επιλέξιμες για περιφερειακές ενισχύσεις.

Ο χάρτης προσδιορίζει επίσης τις μέγιστες εντάσεις βελτιώνει τις επιλογές περιφέρειες. Η ένταση της ενίσχυσης είναι το μέγιστο ποσό κρατικής ενίσχυσης που μπορεί να χορηγηθεί ανά δικαιούχο, και εκφράζεται ως ποσοστό των επιλεγμένων επενδυτικών δαπανών.
Για τις περιοχές δίκαιης μετάβασης επιπλέον προσαύξηση 10%.

Η ένταση της ενίσχυσης είναι το μέγιστο ποσό κρατικής ενίσχυσης που μπορεί να χορηγηθεί ανά δικαιούχο, και εκφράζεται ως ποσοστό των επιλεγμένων επενδυτικών δαπανών. Τα μέγιστα ποσοστά κρατικών ενισχύσεων ανά Περιφέρεια & Μέγεθος επιχειρήσεις απεικονίζονται στους κάτωθι Πίνακα

 

Μικρές Επιχειρήσεις

Μεσαίες Επιχειρήσεις

Μεγάλες Επιχειρήσεις

Βόρειο Αιγαίο

70%

60%

50%

Ανατολική Μακεδονία- Θράκη

70%

60%

50%

Κεντρική Μακεδονία

70%

60%

50%

Hπειρος

70%

60%

50%

Δυτική Ελλάδα

70%

60%

50%

Θεσσαλία

70%

60%

50%

Ιόνια Νησιά

60%

50%

40%

Δυτική Μακεδονία

60%

50%

40%

Πελοπόννησος

60%

50%

40%

Κρήτη

60%

50%

40%

Στερεά Ελλάδα

60%

50%

40%

Νότιο Αιγαίο

50%

40%

30%

Αττική

35% (Δυτικός Τομέας Αθηνών),

45% (Ανατολική Αττική, Δυτική Αττική & Πειραιά/Νήσων)

25% (Δυτικός Τομέας Αθηνών),

35% (Ανατολική Αττική, Δυτική Αττική & Πειραιά/Νήσων)

15% (Δυτικός Τομέας Αθηνών),

25% (Ανατολική Αττική, Δυτική Αττική & Πειραιά/Νήσων)

Είδη Ενισχύσεων
  • Επιχορήγηση
  • Φορολογική Απαλλαγή
  • Επιδότηση Χρηματοδοτικής Μίσθωσης (leasing)
  • Επιδότηση μισθολογικού κόστους
  • Χρηματοδότηση επιχειρηματικού κινδύνου, αφορά το καθεστώς «Νέο Επιχειρείν»

Ελάχιστος Προϋπολογισμός Επενδυτικών Σχεδίων.

Το ελάχιστο επιλέξιμο ύψος της επένδυσης για την υπαγωγή επενδυτικών σχεδίων στο παρόν καθεστώς ενίσχυσης ορίζεται με βάση το μέγεθος του φορέα, ήτοι:

  • Για μεγάλες επιχειρήσεις, στο ποσό του 1.000.000€
  • Για μεσαίες επιχειρήσεις και συνεταιρισμούς στο ποσό των 500.000 €
  • Για επιχειρήσεις, στο ποσό των 250.000€
  • Για πολύ μικρές επιχειρήσεις, στο ποσό των 100.000 €
  • Για συνεταιρισμούς, στο ποσό των 50.000 €
Συμμετοχή στο κόστος του επενδυτικού σχεδίου 
  • Η οικονομική συμμετοχή κάθε φορέα στο κόστος του επενδυτικού σχεδίου μπορεί να καλύπτεται είτε  με την ίδια κεφάλαια, είτε με εξωτερική χρηματοδότηση, με την προϋπόθεση ότι το 25% του ενισχυμένου κόστους αυτού δεν περιέχει καμία κρατική ενίσχυση, δημόσια στήριξη ή παροχή
Δικαιούχοι
  • Εμπορική εταιρεία
  • Συνεταιρισμός
  • Κοιν.Σ.Επ, Α.Σ, Ο.Π, ΑΕΣ
  • Κοινοπραξίες με προϋπόθεση καταχώρησης στο ΓΕΜΗ
  • Δημόσιες και δημοτικές επιχειρήσεις και θυγατρικές τους υπό προϋποθέσεις
  • Ατομικές επιχειρήσεις – με ανώτατο επιλέγω κόστος επενδυτικού σχεδίου ποσού 200.000€ και μόνο για το καθεστώς «Αγροδιατροφή – Πρωτογενής Παραγωγή και Μεταποίηση Γεωργικών Προϊόντων – Αλιεία».
Υπαγόμενα Επενδυτικά Σχέδια :
  • Επενδύσεις στον τομέα της Μεταποίησης:

Ίδρυση, επέκταση ή εκσυγχρονισμός βιομηχανικών μονάδων

  • Επενδύσεις στον τομέα του Τουρισμού:

Ίδρυση, εκσυγχρονισμός ή επέκταση ξενοδοχειακών μονάδων, camping κα.

  • Επενδύσεις στον τομέα της Αγροδιατροφής :

Πρωτογενής παραγωγή αγροτικών προϊόντων και μεταποίηση αυτών.

  • Επενδύσεις στον τομέα Αποθήκευσης :

Υπηρεσίες τουριστικών λιμανιών (μαρίνων), Υπηρεσίες λειτουργίας υδατοδρομίων και Υπηρεσίες μεταφοράς με τη διαχείριση της αλυσίδας εφοδιασμού σε τρίτους (logistics), Υπηρεσίες χώρων στάθμευσης.

  • Επενδύσεις σε Λοιπούς Κλάδους :

(Κέντρων αποθεραπείας και αποκατάστασης, παροχή Στέγης Υποστηριζόμενης Διαβίωσης Ατόμων με Αναπηρία, οίκων ευγηρίας, Χονδρικό εμπόριο πετρελαίου & υγραερίου που κυκλοφόρησε σε Νησιά, Χονδρικό εμπόριο Φαρμακευτικών Προϊόντων, Υπηρεσίες Μηχανικών Πλυντηρίων, Υπηρεσίες Μηχανικών Πλυντηρίων, Υπηρεσίες Μηχανικών Πλυντηρίων.

Επενδυτικά  Σχέδια που ενισχύονται
  • Δημιουργία νέας μονάδας
  • Επέκταση δυναμικότητας υφιστάμενης μονάδας
  • Διαφοροποίηση της παραγωγής μιας μονάδας σε προϊόντα ή υπηρεσίες που δεν έχουν παραχθεί ποτέ σε αυτή
  • Θεμελιώδης αλλαγή του συνόλου της παραγωγικής διαδικασίας
Επιλέξιμες Δαπάνες :
  • Κατασκευή, επέκταση και εκσυγχρονισμός κτιριακών εγκαταστάσεων
  • Ειδικές και βοηθητικές εγκαταστάσεις κτιρίων-Διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου
  • Αγορά του συνόλου ή και μέρους των υφιστάμενων παγίων στοιχείων ενεργητικού, υπό προϋποθέσεις
  • Αγορά και εγκατάσταση και εγκατάσταση σύγχρονων μηχανημάτων και λοιπών εξοπλισμών, τεχνικών εγκαταστάσεων και των μεταφορικών μέσων που κινούνται εντός του χώρου της εντασσόμενης μονάδας
  • Αγορά καινούργιων σύγχρονων μηχανημάτων και λοιπού εξοπλισμού μέσω χρηματοδοτικής μίσθωσης
  • Εκσυγχρονισμός ειδικών και μηχανολογικών εγκαταστάσεων
  • Άυλα στοιχεία ενεργητικού και συγκεκριμένα μεταφορά τεχνολογίας, συστημάτων διασφάλισης και ελέγχου ποιότητας, πιστοποιήσεις, προμήθεια και εγκατάσταση προγραμμάτων και οργανισμών επιχειρήσεων.
Καθεστώτα Ενισχύσεων
  1. Ψηφιακός και τεχνολογικός μετασχηματισμός προϊόντων : Σκοπός του εν λόγω καθεστώτος είναι η ενίσχυση του συνόλου των επενδυτικών σχεδίων που προέρχονται από τον ψηφιακό και τεχνολογικό μετασχηματισμό, τη χρήση τεχνολογιών της «Βιομηχανίας 4.0» και αναβαθμίζουν τις σχετικές δεξιότητες του ανθρώπινου δυναμικού.
  2. Πράσινη μετάβαση – Περιβαλλοντική αναβάθμιση : Αφορά την ενίσχυση των επενδυτικών δραστηριοτήτων στην κυκλική οικονομία και στη βιώσιμη ανάπτυξη και υιοθετούν τεχνολογίες που συμβάλλουν στην προστασία του περιβάλλοντος και στην ενεργειακή αναβάθμιση των επιχειρηματικών μονάδων.
  3. «Νέο Επιχειρείν»:  Ενισχύονται νέες επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται σε συγκεκριμένους κλάδους της οικονομίας και η κάλυψη δαπανών σύστασης των εταιρειών, ερευνητικών δραστηριοτήτων αλλά και δαπανών υλοποίησης αρχικών επενδύσεων.
  4. Καθεστώς Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης:  Υπάγονται επενδυτικά σχέδια που εμφανίζονται στις περιοχές των Εδαφικών Σχεδίων Δίκαιης Μετάβαση με στόχο τη στήριξη της απασχόλησης και την ανάπτυξη των περιοχών που επηρεάζονται περισσότερο από τη μετάβαση σε μια κλιματική ουδέτερη οικονομία.
  5. Έρευνα και εφαρμοσμένη καινοτομία : Ο στόχος του καθεστώτος είναι η ενίσχυση του συνόλου των επενδυτικών σχεδίων που προάγουν την έρευνα και την ανάπτυξη και την εφαρμογή ιδεών και τεχνολογιών που βελτιώνουν τα αγαθά και τις υπηρεσίες και καθιστούν την αποδοτικότερη παραγωγή.
  6. Αγροδιατροφή – πρωτογενής παραγωγή και μεταποίηση γεωργικών προϊόντων – αλιεία:  Ενισχύονται οι επιχειρηματικές δραστηριότητες της πρωτογενούς γεωργικής παραγωγής, της μεταποίησης γεωργικών προϊόντων και της αλιείας.
  7. Μεταποίηση – Εφοδιαστική Αλυσίδα (1η Προκήρυξη): Υπάγονται επενδυτικά σχέδια που ανήκουν στον τομέα της μεταποίησης, πλην της μεταποίησης των γεωργικών προϊόντων για τα οποία θεσπίζεται ειδικό καθεστώς, και των επενδυτικών σχεδίων στον κλάδο της εφοδιαστικής αλυσίδας, με αντικείμενο την τεχνολογική, παραγωγική, διοικητική και οργανωτική αναβάθμιση, καθώς και την καινοτόμο και εξωστρεφή ανάπτυξη και μεγέθυνση, με στόχο την αγορά της ανταγωνιστικής θέσης στην εγχώρια και διεθνή αγορά.
  8. Επιχειρηματική εξωστρέφεια : Παρέχονται κίνητρα σε επιχειρήσεις που στοχεύουν στη διείσδυση σε νέες αγορές του εμπορίου με την εξαγωγή προϊόντων ή υπηρεσιών τους.
  9. Ενίσχυση τουριστικών επενδύσεων : Σκοπός του καθεστώτος είναι η εφαρμογή του πεδίου εφαρμογής σε ένα ευρύτερο τουριστικό πεδίο που αφορά κυρίως τη δημιουργία, την επέκταση, τον εκσυγχρονισμό ολοκληρωμένης μορφής τουριστικών καταλυμάτων στο σύνολο της επικράτειας με σκοπό την αναβάθμιση της ποιότητας του τουριστικού προϊόντος.
  10. Εναλλακτικές μορφές τουρισμού : Στοχεύει στις ισχυρές τουριστικές επενδύσεις που επιλέγουν εναλλακτικές μορφές τουρισμού και στοχεύουν στην αξιοποίηση και ανάδειξη των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών περιοχών της χώρας, όπως γεωγραφικών, κοινωνικών, πολιτισμικών, θρησκευτικών.
  11. Μεγάλες επενδύσεις:  Αφορά μεγάλα επενδυτικά σχέδια σε κλάδους της οικονομίας με σημαντικές επιδράσεις στις τοπικές οικονομίες.
  12. Ευρωπαϊκές αλυσίδες αξίας : Ο Σκοπός είναι η ενίσχυση του συνόλου των επενδυτικών σχεδίων που εντάσσονται στους κλάδους που αποτελούν ευρωπαϊκές αλυσίδες αξίας, προκειμένου να επιτευχθούν οι οικονομικές κλίμακες, να βελτιωθεί η ποιότητα των παραγόμενων προϊόντων και παρεχόμενων υπηρεσιών, να είναι αποτελεσματικός ο συντονισμός της εμπορικής αλυσίδας. . και να διαμορφωθεί όροι ενίσχυσης της εξωστρέφειας.
  13. Επιχειρηματικότητα 360 °: Αφορά επενδυτικά σχέδια που υπάγονται στον αναπτυξιακό νόμο πλην συγκεκριμένων κατηγοριών για τις αυτές θεσπίζονται ειδικά καθεστώτα. Πρόκειται για αρχικές επενδύσεις και ενισχύονται πρόσθετες προς όφελος των επιχειρηματικών πρωτοβουλιών και της εθνικής οικονομίας.
Σημαντικά σημεία :
  • Ειδικό καθεστώς για τις περιοχές απολίνωσης με προσαυξημένες ενισχύσεις
  • Επιλέξιμες όλες οι Πολύ μικρές, Μικρές, Μεσαίες και υπό προϋποθέσεις οι Μεγάλες επιχειρήσεις
  •  Ελάχιστος προϋπολογισμός: 50.000€ (προσδιορίζεται με βάση το μέγεθος του φορέα της επένδυσης)
  • Ανώτατο ποσό αύξησης ανά επενδυτικό σχέδιο έως  3.000.000  με εξαίρεση όσα από τα καθεστώτα ορίζουν διαφορετικό ποσό
  • Η αξιολόγηση των επενδυτικών σχεδίων θα γίνει  εντός προθεσμίας 45 ημερών  από τη λήξη του καθεστώτος για τις περιπτώσεις της συγκριτικής αξιολόγησης και εντός προθεσμίας 30 ημερών για τις περιπτώσεις της άμεσης αξιολόγησης
 
Υποβολή Επενδυτικών σχεδίων
  • Η διαδικασία των αιτήσεων και εγκρίσεων θα γίνει ψηφιακά.
  • Η αίτηση υπαγωγής και τα απαιτούμενα δικαιολογητικά υποβάλλονται υποχρεωτικά μέσω του Πληροφοριακού Συστήματος Αναπτυξιακών Νόμων (ΠΣ-Αν)
Δείτε περισσότερα:

ΦΕΚ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟΥ ΝΟΜΟΥ 4887/22 ΕΔΩ

Δείτε όλα τα ενεργά προγράμματα

Scroll to Top

Newsletter

Κάντε εγγραφή στο Newsletter μας για να ενημερώνεστε για όλα τα νέα προγράμματα.