Νέος Αναπτυξιακός Νόμος-Ελλάδα Ισχυρή Ανάπτυξη-Δίκαιη Αναπτυξιακή Μετάβαση (1η Προκήρυξη)

Νέος Αναπτυξιακός Νόμος - Ελλάδα Ισχυρή Ανάπτυξη
Δίκαιη Αναπτυξιακή Μετάβαση

Οι υποβολές θα πραγματοποιούνται με σειρά προτεραιότητας και μέχρι εξαντλήσεως του προϋπολογισμού του παρόντος καθεστώτος.

Δίκαιη Αναπτυξιακή Μετάβαση

Ανακοινώθηκε 13/02/23 η 1 Προκήρυξη του Καθεστώτος Ενισχύσεων «Δίκαιη Αναπτυξιακή Μετάβαση» του Αναπτυξιακού Νόμου 4887/2022, με την έγκυρη και ομαλή προετοιμασία των εκλεκτών επενδυτικών σχεδίων από την πλευρά των πολιτών. Οι υποβολές θα πραγματοποιηθούν  με τη σειρά προτεραιότητας και μέχρι την ανάλυση του προϋπολογισμού  του παρόντος καθεστώτος.

Το Καθεστώς Ενισχύσεων “Δίκαιη Αναπτυξιακή Μετάβαση” καλύπτει χωρικά τις περιοχές των Εδαφικών Σχεδίων Δίκαιης Μετάβαση της Δυτικής Μακεδονίας και της Μεγαλόπολης, του Προγράμματος Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης 2021-2027, και πιο συγκεκριμένα όλους τους Δήμους της Δυτικής Μακεδονίας και της Δυτικής Μακεδονίας. , Γορτυνίας και Οιχαλίας της Περιφέρειας Πελοποννήσου.

Ο συνολικός προϋπολογισμός του Καθεστώτου ανέρχεται σε 380.000.000€ και αντλεί αυτούς τους πόρους από το συγχρηματοδοτούμενο Πρόγραμμα Δίκαιη Αναπτυξιακή Μετάβαση 2021-2027 Δυτικά 2021-2027 (ΠΔΑΜ 2021-2027), από τα οποία σχεδιάζονται τα 266.000.000.00 . τα υπόλοιπα114.000.000€ για ενισχύσεις επενδυτικών σχεδίων στους Δήμους Μεγαλόπολης, Τρίπολης, Γορτυνίας και Οιχαλίας της Περιφέρειας Πελοποννήσου. 

Ειδικότερα, ο συνολικός προϋπολογισμός κατανέμεται γεωγραφικά ως εξής:

α. Η Ε.Σ.ΔΙ.Μ. Δυτικής Μακεδονίας: το 70% του συνολικού προϋπολογισμού (266.000.000€) από το 30% (79.800.000€) σε κάθε μία από τις Περιφερειακές Ενότητες Κοζάνης και Φλώρινας και 20% (53.200.000€) σε κάθε μία από τις Περιφερειακές Ενότητες Γρεβενών και Καστοριάς, 

β. Η Ε.Σ.ΔΙ.Μ. Μεγαλόπολη: 30% (114.000.000€) του συνολικού προϋπολογισμού από τους ίδιους 50% (57.000.000€) στην περιοχή του Δήμου Μεγαλόπολης και 50% (57.000.000€) που ισοδυναμεί στις περιοχές των ομόρων και της Γορτυνίας.
Το κίνητρο της επιχορήγησης και της επιδότησης του κόστους δημιουργούμενης απασχόλησης ορίζεται στα ανώτατα όρια (100%) της Χάρτης Περιφερειακών Ενισχύσεων για την Περιφερειακή Ενότητα Κοζάνης και Φλώρινας και στο Δήμο Μεγαλόπολης και στο 90% στους Περιφερειακούς Δήμους Καστοριάς και Γρεβενών. Επισημαίνεται η αύξηση των ανώτατων ορίων ενίσχυσης της Χάρτης Περιφερειακών Ενισχύσεων, κατά 10%, στις περιοχές μετάβασης, ώστε πλέον για τις μεγάλες επιχειρήσεις το ποσοστό ενίσχυσης ανέρχεται στο 50%, για τις μεσαίες στο 60% και για τις μικρές και πολύ μικρές στο 70% .

Δικαιούχοι

Δικαιούχοι των ενισχύσεων του καθεστώτος ΔΑΜ είναι οι εταιρείες επενδύσεων, που είναι εγκατεστημένοι ή έχουν υποκατάστημα στην Ελληνική Επικράτεια, και έχουν τη μορφή εμπορικής εταιρείας. Από πλευράς μεγέθους δικαιούχοι είναι:

  • Πολύ Μικρές, Μικρές και Μεσαίες Επιχειρήσεις (σύμφωνα με τον ορισμό της Ε.Ε.).
  • Μεγάλες Επιχειρήσεις για παραγωγικές επενδύσεις, μόνο εάν οι επενδύσεις αυτές είναι απαραίτητες για την υλοποίηση της Ε.Σ.Δ.Ι.Μ., υπό τον όρο ότι συμβάλλουν στη μετάβαση σε μια κλιματική ουδέτερη οικονομία εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης έως το έτος 2050 και στο έτος 2050. οι συναφών περιβαλλοντικών στόχων, αλλά και για τη δημιουργία θέσεων εργασίας στο προσδιορισθέν έδαφος και δεν οδηγούν σε μετεγκατάσταση.
Υπαγόμενα Επενδυτικά Σχέδια

Στο παρόν καθεστώς υπάγονται επενδυτικά σχέδια, που ορίζονται στις περιοχές της Ε.Σ.ΔΙ.Μ. Δυτικής Μακεδονίας και Μεγαλόπολης και εντάσσονται, ενδεικτικά, στις πρόσθετες δραστηριότητες:
• παραγωγικές επενδύσεις σε ΜΜΕ, συμπεριλαμβανομένων των πολύ μικρών προϊόντων, που οδηγούν σε οικονομική διαφοροποίηση, εκσυγχρονισμό και μετατροπή.
• επενδύσεις στην ίδρυση νέων επιχειρήσεων που οδηγούν στη δημιουργία θέσεων εργασίας.
• επενδύσεις σε δραστηριότητες έρευνας και καινοτομίας και επενδύσεις προώθησης της μεταφοράς προηγούμενων τεχνολογιών.
• επενδύσεις στην ανάπτυξη τεχνολογίας
• επενδύσεις στην ψηφιακή καινοτομία και την ψηφιακή συνδεσιμότητα.
• επενδύσεις στην ενίσχυση της κυκλικής οικονομίας, μεταξύ άλλων μέσω της πρόληψης και της μείωσης των αποβλήτων, μέσω της αποδοτικής χρήσης των πόρων, της επαναχρησιμοποίησης, της επισκευής και της ανακύκλωσης.

Προϋπόθεση για την ένταξη ενός επενδυτικού σχεδίου στο παρόν καθεστώς δεν έχει χαρακτηριστεί ως Έργο Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης σύμφωνα με την παρ. 2 του Άρθρου 14 και την παρ. 8 του Άρθρου 16 του Νόμου 4872 ΦΕΚ Α 247/10.12.2021 «Δίκαιη Αναπτυξιακή Μετάβαση, ρύθμιση ειδικών ζητημάτων απολύσεων και άλλων επειγουσών διατάξεων».

Το ελάχιστο ύψος της επένδυσης για την υπαγωγή επενδυτικών σχεδίων:
  • πολύ μικρές επιχειρήσεις: 100.000€
  • μικρές επιχειρήσεις: 250.000€
  • μεσαίες επιχειρήσεις: 500.000€
  • μεγάλες επιχειρήσεις: 15.000.000€
Είδη ενίσχυσης
  • Επιχορήγηση
  • Επιδότηση κόστους δημιουργούμενης απασχόλησης

Η συμμετοχή του φορέα στο σύνολο σχεδίου κόστους του επενδυτικού μπορεί να γίνει είτε μέσω ιδίων κεφαλαίων είτε με εξωτερική χρηματοδότηση, με την προϋπόθεση ότι το είκοσι πέντε τοις εκατό (  25%)  αυτού δεν περιέχει καμία κρατική στήριξη, δημόσια στήριξη ή παροχή (άρθρο 14 παρ. 14 Γ.Α.Κ.).

Η ίδια συμμετοχή μπορεί να αποτελείται και από εξωτερική χρηματοδότηση. Οι  εναλλακτικοί τρόποι κάλυψης ιδίων κεφαλαίων  είναι:

  • Αύξηση μετοχικού ή εταιρικού κεφαλαίου από νέες εισφορές σε μετρητά
  • Κεφαλαιοποίηση υφιστάμενων φορολογηθέντων αποθεματικών και κερδών εις νέον
  • Ανάλωση υφιστάμενων φορολογηθέντων αποθεματικών και κερδών εις νέον
  • Εκποίηση στοιχείων ενεργητικού
  • Τραπεζικό δάνειο
Ποσοστά ενίσχυσης

Τα ποσοστά ενίσχυσης, σύμφωνα με τον νέο Χάρτη Περιφερειακών Ενισχύσεων (ΧΠΕ), για τις περιοχές των Εδαφικών Σχεδίων Δίκαιης Μετάβασης (Ε.Σ.ΔΙ.Μ.) Δυτικής Μακεδονίας και Μεγαλόπολης, παρουσιάζονται στον ακόλουθο πίνακα:

Περιφέρειες (NUTS2)Νομός/Περιφερειακή Ενότητα (NUTS 3) του Τόπου ΕγκατάστασηςΜέγιστη ένταση περιφερειακών επενδυτικών ενισχύσεων
Μεγάλες ΕπιχειρήσειςΜεσαίες ΕπιχειρήσειςΜικρές Επιχειρήσεις
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣΓΡΕΒΕΝΑ, ΚΟΖΑΝΗ50%60%70%
ΚΑΣΤΟΡΙΑ50%60%70%
ΦΛΩΡΙΝΑ50%60%70%
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥΔΗΜΟΙ ΜΕΓΑΛΟΠΟΛΗΣ, ΤΡΙΠΟΛΗΣ, ΓΟΡΤΥΝΙΑΣ, ΟΙΧΑΛΙΑΣ50%60%70%
  • Στις δαπάνες περιφερειακών ενισχύσεων χορηγούνται:i. στις Περιφερειακές Ενότητες Φλώρινας και Κοζάνης και στο Δήμο Μεγαλόπολης  οι μέγιστες εντάσεις ενισχύσεων  (100% του ΧΠΕ) και
    ii. Στις Περιφερειακές Ενότητες Καστοριάς και Γρεβενών και στους Δήμους Τρίπολης, Οιχαλίας και Γορτυνίας, η ένταση ορίζεται στο 90% του Χάρτη Περιφερειακών Ενισχύσεων (Χ.Π.Ε.) 2022-2027, όπως τροποποιήθηκε και ισχύει.
Η υποβολή των αιτήσεων εγκατάστασης μέσω του ΠΣ.Α ( https://opsan.mindev.gov.gr )
Δείτε περισσότερα:

ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗΣ ΕΔΩ 

Scroll to Top

Newsletter

Κάντε εγγραφή στο Newsletter μας για να ενημερώνεστε για όλα τα νέα προγράμματα.